За какво служи хелиевият клапан

клапанТерминът хелиев клапан е един от често използваните, но до голяма степен това е доста неясен компонент, използван при конструирането на съвременните часовници. Неговата роля е много специфична. Тя се състои в това да осигури на професионалните водолази часовници, които могат да издържат на промените в налягането, получаващи се по време на гмуркане. Когато гмурците се спускат на големи дълбочини, обикновено прекарват дълги часове под водата. Молекулите на хелия са едни от най-малките, срещащи се в природата. Този газ може да се постави  във вътрешността на часовника и около различни уплътнения в него. Когато гмуркащият започва да се изкачва към повърхността, възниква риск от разминаване между налягането в самия часовник и заобикалящата среда. Това може да доведе до повреда.

За да избегнат този проблем, компаниите Rolex и Doxa S.A. разработват съвместно през 60-те години на 20 век първите модели с хелиеви клапани – Rolex Submariner/Sea-Dweller и Doxa Conquistador. Този малък клапан, интегриран в корпуса, се активира когато разликата между налягането вътре и извън часовника достигне критично ниво, за да позволи на хелия, натрупан вътре да излезе. С хелиев клапан се оборудват главно часовници с висока степен на водоустойчивост, използвани от гмурци. Компанията CX Swiss Military държи световния рекорд за възможно най-голяма дълбочина на потапяне на механичен водолазен часовник с хелиев клапан. С това свое постижение тя е влязла в Книгата за рекордите на Гинес. Така се доказва, че благодарение на технологията часовниците стават изключително издръжливи и способни на впечатляващи постижения.

heliev-klapanРуският производител на часовници Vostok също предлага на клиентите си модели с хелиев клапан. Така е придал още повече здравина на своите излъчващи мъжественост модели. Швейцарците от Edox също не остават назад от конкурентите си от CX Swiss Military и предлагат часовници с хелиев клапан. Модели, оборудвани с тази иновативна технология, можете да намерите в нашия сайт. Вече няма бариери пред гмурците, които искат да покоряват морските дълбини. Те могат да разчитат, че ще разполагат с надежден спътник в приключенията си под водата. Всеки от тях е направен така, че да издържи на максимално водно налягане и да не се повреди от това. Часовниците, подобно на своите притежатели, са едни истински спортисти, за които няма ограничения  и са готови да поставят рекорди. С течение на годините схващането, че часовниците са чупливи се е променило значително. Днес те не се боят не само от удар, но и водното налягане не ги плаши. Интересно е какво още ще измислят производителите на часовници, за да ги направят напълно неуязвими на външните влияния.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (4 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
За какво служи хелиевият клапан, 10.0 out of 10 based on 4 ratings
Pin It
Публикувано в Полезни функции с етикети , . Постоянна връзка.

Ако публикацията Ви е харесала, можете да оставите коментар чрез:

Loading Facebook Comments ...