Кои часовници са подходящи за гмурци

divingПри закупуването на часовник любителите на водните спортове трябва да потърсят информация за него, за да разберат дали е подходящ за потапяне във водата. За целта е важно да се разбере кой модел е точният за тях. Голяма част от хронографите не са толкова устойчиви на влиянието на водата. Колкото повече бутони и функции има даден модела, толкова от повече места може да влезе вода в механизма. Моделите, подходящи за използване под водата, не са с толкова много функции. Някои от тях можете да намерите в сайта http://www.vip-watches.net/. Ако имат такива, то всички бутони трябва да бъдат добре изолирани от вода, завинтването на коронката и задния капак също предотвратяват нахлуването на вода в часовника. Голяма част от влагата навлиза през коронката и стъклото.

diving2Това важи с още по-голяма сила за часовниците, предназначени за гмурци. Трябва да е подсигурено, че уплътненията на коронката са в добро състояние. Интересно е да се обясни значението на термина водоустойчивост. Никой часовник не може да бъде напълно водоустойчивост. Производителите на такива продукти обикновено изписват на циферблата или на гърба на часовника каква е неговата водоустойчивост – в барове или метри. За подходящ за гмуркане часовник обикновено се счита този, който има водоустойчивост от 20 до 30 бара. Развитието на технологиите обаче позволява създаването на часовници, които могат да бъдат потопени и по-нодълбоко. Съвременният часовник за гмурци е съобразен със стандарта ISO 6425. Този стандарт определя дали часовникът е подходящ за използване под вода.

diving3Корпусът на подобен модел трябва да бъде устойчив на влиянието на водата и на корозионния  ефект на солената морска вода. Затова корпусите обикновено са направени от висококачествена наръждаема стомана, титаний, керамика, полимер. Същевременно трябва да осигурява добра защита срещу външни магнитни влияния и удар.  Корпусите на часовниците, използвани от гмурци, трябва да са по-здрави и тези на използваните в ежедневието модели, защото трябва да издържат на влиянието на солената вода при потапяне надълбоко. Затова  тези модели са относително тежки и големи спрямо други часовници, направени от сходни материали.

diving4

Аналоговите  часовници за гмурци трябва да имат водоустойчива коронка. Някои модели имат коронки, поставени на необичайни места като 4 часа, 8 часа или 9 часа, за да се избегне дискомфорта от докосването на коронката до китката или задната част на ръката. Често коронката се развърта, за да се направят настройки на часа и датата и след това се завинтва наново, за да се възстанови водоустойчивостта на часовника и да се намали шанса от неволното и развинтване под водата. Що се отнася до каишките на този вид часовници, то те са направени от материали, които биха издържали на налягането на водата и на въздействието на солената вода. Обикновено те са от силикон, гума, полимер, неръждаема стомана, титаний.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.7/10 (3 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +2 (from 2 votes)
Кои часовници са подходящи за гмурци, 9.7 out of 10 based on 3 ratings
Pin It
Публикувано в Общи теми за часовниците с етикети , , , . Постоянна връзка.

Ако публикацията Ви е харесала, можете да оставите коментар чрез:

Loading Facebook Comments ...